Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In deze sectie antwoord op een aantal veelgestelde vragen:

Hoe lang kan ik een BH dragen? Een BH van één van de merken van KANT Amsterdam gaat doorgaans meerdere jaren mee. Daarbij is het belangrijk de BH niet langer dan 2 dagen achter elkaar te dragen, anders gaat de rek eruit.

Hoe was ik mijn BH? Bij voorkeur altijd in de handwas, op lage temperatuur met een speciaal vloeibaar wasmiddel. Daarnaast kan je speciale wasbollen voor BH's gebruiken en een ' sac a linge' , een waszakje, dat je in de wasmachine kan gebruiken. Ook handig om te voorkomen dat de beugels van je BH de wasmachine beschadigen of dat ze beschadigd worden. Belangrijk voor het wasvoorschrift: gebruik nooit de droger voor het drogen van je lingerie, maar hang de lingerie uit op een droogrek. Leg je lingerie niet op de verwarming of in de zon. Sluit de BH voordat deze gewassen wordt, om te voorkomen dat de sluiting de stof beschadigt. Ook niet doen met je lingerie: strijken. Doe je niet zelf je was? Vertel bovenstaande dan aan je schoonmoeder of degene die de was voor je doet!

Wanneer is mijn lingerielade goed gevuld?
Het hangt er uiteraard van af waarvoor je het nodig hebt, van je smaak en van je budget. Maar een goede doorsnee lingerielade heeft variaties aan boord: zwart, wit, rood of huidkleurig. Een balconnet en strapless BH voor je speciale jurkjes. Vuistregel is voor elke dag een BH in je lade plus een extra. Meer kan en mag natuurlijk altijd! Vergeet niet bij je BH meerdere passende slips te kopen. Dat is niet alleen praktisch, maar vooral ook mooier: setjes dragen staat toch echt veel verzorgder! En vergeet dus niet dat broekje of die string extra per setje. Denk eraan meerdere sport beha's aan te schaffen: sporten belast je borstspieren extra en je borsten hebben tijdens het sporten dus behoefte aan extra stevigheid, die een gewone beha niet biedt.

Een aparte lingerielade is overigens erg praktisch. Doe de sluitingen van je BH altijd dicht om te voorkomen dat de haakjes de delicate materialen van je lingeriestukken kunnen beschadigen.

De juiste BH maat
Die herken je vooral zelf aan het juiste gevoel. Je herkent een BH die niet goed zit aan één of meer van de volgende punten: 

  1. te grote of te kleine cup: de BH sluit niet lekker op je borsten aan; veel ruimte aan de zijkant of bij een te kleine cup: je borsten puilen uit de BH, er ontstaat een extra bubbel boven de BH rand; bij een juiste cup zijn er geen bubbels en evenmin deuken
  2. te wijde of te kleine omvang: achterpand is slap, loopt rond in plaats van recht; bij de voorzijde onder je borstem sluit de BH niet op je huid aan; indien te klein, zit je BH niet lekker, voelt ook te strak; bij de  juiste maat vormt het achterpand een rechte lijn op je rug
  3. het tussenstuk - aan de voorzijde, tussen je borsten - sluit niet aan op je huid; bij de juiste maat sluit het tussenstukje precies op je huid aan
  4. de beugel: moet goed aansluiten op de vorm van je borst en mag niet onaangenaam voelen of aan de zijkant in je vel prikken;
  5. de bandjes zijn te lang of te kort; bandjes mogen niet te strak zitten of in het vel snijden; het grootste deel van het gewicht van je borsten moet gedragen worden door de bh zelf en niet door je bandjes

Bedenk verder dat afhankelijk van je cyclus en gewicht er schommelingen in de omvang van je borsten en lichaam voorkomen zodat je van tijd tot tijd verschillende maten draagt. Er bestaan verder kleine verschillen tussen de verschillende merken. Bedenk ook dat je linker en rechter borst in omvang iets kunnen verschillen.

Een sportbeha en strapless bh kies je bij voorkeur iets strakker dan een gewone bh.

Voor een maatadvies kan je langskomen in de winkel. Je kan je eigen maat opnemen door jezelf de maat te nemen of te laten nemen met een centimeter. Zie artikel voor instructies.

Hoe was ik mijn badkleding?
Eigenlijk geldt hetzelfde als bij lingerie. Na het zwemmen altijd direct uitspoelen in lauw, handwarm water. Ga nooit met je badpak onder de douche staan om je lichaam en haren te wassen. De shampoo, douchegel of zeep beschadigt de lycra en andere stoffen in je badpak of bikini, waardoor de kwaliteit van de stoffen sterk wordt aangetast. Doe je dat wel, dan zal je veel dus veel korter plezier hebben van je badmode.

Je badkleding was je in de handwas met een fijn wasmiddel. Wassen in de machine kan zeer nadelige effecten hebben op badkleding, kortom niet doen. Ook niet in de droger doen en je badkleding niet strijken. Verder na thuiskomst je natte badmode direct uit je badtas halen, deze uitspoelen en/of wassen en dus niet in de natte handdoek laten liggen. Ook niet op de radiator laten drogen, wel gewoon op het wasrek. Pas verder op net het gebruik van parfum, zonnebrandolie, cosmetica en crèmes. Zij kunnen vlekken veroorzaken op je badkleding of het materiaal aantasten.